Za sve one koji se još nisu oprobali u fotografskim maratonima, nudimo nekoliko korisnih savjeta i trikova za nadolazeći FotoMaČak.

Najbitnije stvari prvo

Napunite baterije od fotoaparata, ispraznite memorijske kartice, očistite objektive, navinite sat, probudite se, ponesite fotoaparat, ponesite baterije i ponesite memorijske kartice sa sobom.

Pustite maštu na volju

Naslove tema možete, ali ne morate shvatiti doslovno. Budite slobodni u interpretaciji tema, ali opet ne preslobodni za žiri.

Budite kreativni – izbjegavajte slične kadrove

Pravila ne diktiraju da svaka fotografija mora prikazivati Čakovec, ili da mora prikazivati da je snimljena u Čakovcu. Koristite interijere javnih ustanova ili kulise na obroncima Čakovca. Čakovec ima puno zelenila, na samo 15-20 minuta hoda od centra, koje bi moglo lijepo zamijeniti urbano sivilo. Postavite makro scenu. Zamolite prolaznike da Vam poziraju. Izbjegavajte prosječne, dosadne, svakodnevne kadrove. Opis i fotogalerija Čakovca dolazi u sljedećem članku.

Koristite modele i / ili rekvizite

Možda Vam se posloži pa naletite na neku nesvakidašnju scenu, koja savršeno odgovara nekoj od tema. Možda naletite na 18 takvih scena. No, znanstvenici su izračunali da je vjerojatnije da će Vas 18 puta zaredom udariti munja. Iz vedra neba. Stoga ste slobodni koristiti modele i rekvizite da dočarate neku ideju. Dapače, potičemo Vas na to. Ni modeli ni rekviziti ne dolaze uključeni u natjecateljski paket, tj morate si ih osigurati sami.

Nemojte tražiti savršenu scenu – posložite je

Nastavno na prijašnji savjet, pazite da ne izgubiti vrijeme tražeći idealni kadar. Umjesto toga oblikujte ideju u glavi i režirajte ju pomoću  rekvizita i modela. Nije protivno pravilima. Budite kovači vlastite sreće.

Ne valja – ponovi

Ako naletite na idealnu scenu, ali svjetlo nije idealno, sjetite se da se uvijek možete vratiti i ponoviti kadar kad se sunce malo digne / padne.

Ako ne ide, ne ide

Ako naiđete na teme za koje jednostavno nemate inspiracije, preskočite ih. FotoMaČak ima mnogo zadataka; ne zato da bude zahtjevan i naporan, već da ponudi natjecatelju širok lepezu tema na odabir, Bolje je posvetiti se nekolicini tema i napraviti pobjedničke fotke, nego svim temama i napraviti prosječne radove. Bolje pasti godinu, nego pasti travu.